суботу, 29 липня 2017 р.

5 книг про Карпати

Чи є щось більш прекрасне та таємничіше, ніж українські Карпати? Скільки в цьому слові спогадів, скільки магії та передчуття, занепокоєння і здивування. Гори надихають та захоплюють, про них хочеться говорити і писати. Відвідавши їх одного разу, ви ще довго зберігатимете те мрійливо-грайливе відчуття наснаги, що всеохоплюючим вихором радості накриє ваше життя. Саме тому я вирішила зібрати для вас 5 книжечок про наші рідні Карпати, після прочитання яких ви гарантовано відчуєте шепіт гірської річки та свіже дихання лісу. Отже, поїхали:
Марія Римар «Білий Слон». Ця мініатюрна книжечка просто створена для того, аби читати її по дорозі в гори. Спочатку вас може трохи заплутати рваність оповіді, а очі будуть спотикатись на вкрапленнях російськомовних діалогів, за якими йде неперевершена гуцульська говірка. Але дайте собі трохи часу, і не помітите, як вас затягне у розповідь та не відпустить до останнього слова. Це книжка-пошук, книжка-зміна. В ній головні герої, мимоволі втягуючись у пошуки прихований скарбів, знаходять дещо значно важливіше - самих себе. А ще після прочитання «Білого Слона» особисто я вже не можу дочекатись весни, аби піднятися на гору Піп Іван, де знаходиться та сама обсерваторія. Хто знає, можливо, скарби там справді є.
Галина Пагутяк «Уріж та його духи». Галина Пагутяк – то особливий автор в сучасній українській літературі. Вона містична, дуже глибока, психологічна, напружена, акцентована не стільки на персонажах, скільки на їхній долі. "Уріж та його духи" - це книжка легенд, містичних історій, дивних снів одного села. Саме вона стане вашим кращим путівником до таємничого світу Карпат.
Марина Смагіна «Волковиці». «Волковиці» - це дебютний роман авторки, який взяв цьогорічну спецвідзнаку Коронації Слова за сучасне українське фентезі. Марина Смагіна розповідає історію загубленого карпатського села, яке має свою страшну таємницю. Волковиці не так просто знайти, а якщо вже знайшов, то покинути не зможеш, не відпустить тебе село. Це історія про те, що за свої бажання та вчинки необхідно розплачуватись, і інколи ціна буде аж занадто високою, про первісну магію гір, про надзвичайну силу рідної крові і, звісно, про кохання.
Галина Вдовиченко «Тамдевін».  Після цього роману вам неодмінно захочеться в гори до вовків, аби разом з ними припасти до вологої землі та вдихати терпкий млосний запах зів’ялої трави. Авторка розказує незвичайну історію кохання відомої художниці Анни та етолога Юрія, що відбувається на тлі напівзруйнованого замку Гербуртів, мальовничого карпатського села та гірських схилів, де діють закони вовчої зграї, які іноді гуманніші, ніж людські.
Михайло Коцюбинський «Тіні забутих предків». А куди ж без класики? Напевно, кожен знає історію про українських Ромео та Джульєтту. «Тіні забутих предків» - це надзвичайно яскравий дешифратор до містичної душі Карпат. Книга наскрізь пронизана душевною та духовною магією, первісними віруваннями та колористикою гуцульських традицій.  Це безперечно must read для кожного, хто хоч раз ловив себе на думці, що без гір вже не може уявити свого життя.
Читайте, бо воно того варте. І пам’ятайте: зустрівши в лісі мавку, не спішіть бігти світ за очі, можливо, вона просто хоче відкрити вам таємницю карпатських скарбів.

Немає коментарів:

Дописати коментар