суботу, 21 квітня 2018 р.

Конспект уроку "Чи ти за мене душу віддаси? Або вічна проблема щастя" (за твором І. П. Котляревського «Наталка Полтавка»)

Анотація до уроку
Нова українська школа повинна забезпечувати всебічний розвиток індивідуальності людини як особистості та найвищої цінності суспільства на основі виявлення її задатків, здібностей, обдарувань і талантів.
Питання розкриття обдарованості учнів, особливо на уроках української літератури, є досить актуальним. Адже здатність до творчості сьогодні стає не лише умовою орієнтації людини у швидкозмінних і швидкоплинних процесах у світі, а й передумовою власної життєтворчості. Лише творча особистість спроможна створювати, управляти, пропонувати нові теорії, нові напрямки розвитку, знаходити шляхи виходу зі складних нестандартних ситуацій. Тому забезпечення кожній дитині можливості використання свого творчого потенціалу є одним із пріоритетних завдань.
Даний урок забезпечує умови для розвитку творчих здібностей учнів, сприяє виконанню завдань Національної доктрини розвитку освіти, мотивації до пізнавальної діяльності, потребі в самопізнанні, самореалізації, самовдосконаленні, гарантує досягнення певного стандарту освіти.
У процесі роботи на уроці створюється така духовна атмосфера, яка вводить старшокласників у світ головних героїв, панує атмосфера співробітництва, взаємодії вчителя та учня, відбувається розвиток соціальної та громадянської компетентності дитини.
Я постійно пам'ятаю, що учень потребує такого навчання, яке забезпечує розвиток творчого мислення, самостійності й активності в навчальній діяльності, уміння набувати нові для себе знання, а не заучування чужих висновків, слів, думок.  Для реалізації цих завдань на даному уроці використовую індивідуальну форму роботи, яка дає можливість учням виконувати більший обсяг роботи ( випереджувальні завдання), роботу у групах, це сприяє інтелектуальному розвитку дитини.
Щоб активізувати розумове мислення учнів, творчу пізнавальну діяльність застосовую такі  найбільш оптимальні методи, прийоми і форми роботи на уроці: гронування, асоціативний кущ, фотоколаж сучасних жінок, міні-дискусія, зустріч з літературним аналітиком,  повідомлення про літературного героя від імені дійової особи у вигляді інсценізації, моніторинг знань, бесіда за Сократом, продовжіть тезу, дослідження через текст, думка-речення, інтерв’ю з героєм твору.
Даний урок спланований таким чином, щоб діти змогли проявити себе у своїх висловах, думках, пояснили не тільки мету автора, а й висловили своє ставлення до проблеми, поставленої письменником, уявили себе на місці героя, пояснили і довели свою точку зору стосовно визначеної проблеми.


Тому обов'язковими на уроці є питання проблемності, пошуку, учнівського дослідження, вправи на розвиток творчої уяви, образного мислення, спостережливості, словникова робота, порівняльна характеристика образів.
Вважаю, що саме література є найважливішим засобом залучення особистості до витоків національної духовності, культурних надбань свого народу та інших народів світу і тому переконана, що саме на цьому уроці є велика можливість виховувати в учнів культуру мовлення, повагу до традицій нашого народу, позитивний життєвий стимул на майбутнє, любов до матері, до літератури і культури рідного народу. Переконана, що саме після вивчення твору І. П. Котляревського « Наталка Полтавка» більшість школярів переосмислить свої духовні цінності.
Тема: Чи ти за мене душу віддаси? Або вічна проблема щастя ( за твором І. П. Котляревського «Наталка Полтавка»)
Мета: у процесі опрацювання теми створити таку духовну атмосферу, яка ввела б старшокласників і світ головних героїв; звернути увагу на авторські засоби розкриття цього світу; розвивати образно-асоціативне мислення, вміння самостійно робити висновки; виховувати творчу особистість, любов до матері
Наочність: п’єса І. Котляревського «Наталка Полтавка», запис пісень «Віють вітри, віють буйні» та «Ой я дівчина Наталка», презентація, фотоколаж сучасних жінок.
Жіночість — це найвище втілення
моральної чистоти і благородства,
високої людської гідності.
В. Сухомлинський
Хід уроку
І. Організаційний момент
ІІ. Мотивація навчальної діяльності школярів
1. Слово вчителя
Одним із ключових слів нашого уроку є слово мама. З якими словами асоціюється це слово у вашій уяві?
Робота в групах
У кожній групі є по два сонячні промені, вирізані з паперу. Подумайте у групі і визначте, які слова ви можете написати на промені (по 1 слову), щоб у нас вийшов асоціативний кущ. (Учні чіпляють на дошці промені сонця) доброта    краса   пісня   мудрість  вірність  правда   рідна земля   повага берегиня  любов  щастя  радість  самопожертва  відданість  Україна.
2. Вправа «Побажання на відстані»
Складіть побажання своїм мамам і подумки відправте їх туди, де зараз можуть знаходитися ваші мами. Хай їм у цей момент на душі стане тепліше і затишніше.
Слово вчителя: Кожного дня ви отримуєте 86 400 секунд, і кожного вечора вони зникають. Даремно чи ні – все залежить тільки від вас.
І мені хочеться, щоб 2 700 секунд, які ми проведемо разом, минули недаремно й торкнулися ваших сердець. Успіхів вам!!!
ІІІ. Актуалізація опорних знань учнів
1. Слово вчителя
Сьогодні ми з вами помандруємо на Полтавщину. Туди, де тиха Ворскла неодноразово чарувала своєю красою. Скільки бачила вона бід і радості, неприязні і щирості, довіри й обману, горя і щастя. Скільки разів людські почуття виливалися у вічні пісні, що несла вона у далеч разом із вітром. На уроці, діти, будемо говорити про обов’язки дітей перед батьками, нерівність у коханні, здатність людини до самопожертви заради  іншого…
(звучить аудіозапис пісні «Віють вітри, віють буйні»)
Можливо, саме цю пісню почув Котляревський, коли тихими вечорами писав свою «Наталку Полтавку», пригадавши щось своє, давнє і болюче.
2. «Думка – речення»
«Наталка Полтавка» - твір про….. ( вибір, котрий кожен робить у своєму житті, показ драми бідної української дівчини-селянки, яка відстоює право на щастя.)
Учитель: А що ж це таке — щастя?
Словник пояснює зміст цього слова так: щастя — це почуття або стан найвищого повного вдоволення, сприятливий збіг обставин, талант, успіх.
ІY. Повідомлення теми і мети уроку
Як, на вашу думку, пов’язується назва теми уроку з твором І. Котляревського?
YІ.Сприймання та засвоєння нового матеріалу
1. Дерево щастя
Учитель: Ви отримали випереджувальне завдання - дати відповідь на запитання: у чому ви вбачаєте своє щастя? І ось перед вами дерево щастя.
2. Колективне дослідження
Хто з героїв твору прагне бути щасливим? (любовний трикутник: Наталка, Возний, Петро)
Що таке щастя Для Наталки, Возного, Петра?
А які вони ті душі? Що в них більше, щирості чи розрахунку?
Учитель: Кого з героїв п’єси ми пригадуємо в першу чергу, почувши слова «простота», «щедрість», «повага»? Отож, слово Наталці!
3Інсценізація. Візитна картка героїні
(Виходить дівчина в українському костюмі. Співає)
Ой я дівчина Полтавка,
А зовуть мене Наталка.
Дівка проста, не красива,
З добрим серцем, не спесива.
Коло мене хлопці в'ються
І за мене часто б'ються,
Но я люблю Петра дуже,
До других мені байдуже.
Найбільше багатство для мене, простої української дівчини, моє добре ім'я. Я переконана, що краще вмерти, ніж з немилим жити. Ось саме тому в момент повернення Петра, наперекір віковічним традиціям, я знайшла в собі силу промовити вирішальні слова: «Я не хочу за вас, пане возний. І ніхто мене до цього не принудить!»
Учитель: Наталко, у нас на уроці присутні журналісти відомих телепередач і журналів. Вони хочуть взяти у вас інтерв’ю. Ви не проти?
4. Інтерв’ю:
  • Що  вам  додає сили вистояти в розлуці з коханим?
  • Як  ви ставитесь до матері?
  • Чому в боротьбі проти звичаїв свого середовища ви виявилися переможницею?
  • Чому  ви все-таки погодилися на одруження з Возним? І таким чином чи не зрадили ви своїм рішенням Петра?
  • Яким  ви бачите своє майбутнє родинне життя?
  • *Як на ваш погляд, чому вас «всі матері приміром ставлять своїм дочкам»?
Учитель: Дякуємо Наталці за цікаве інтерв’ю.
Давайте поглянемо на епіграф до уроку і скажемо, як слова Сухомлинського співвідносяться з образом Наталки? Що ви можете сказати про Наталку Полтавку, виходячи з почутого і прочитаного в тексті?
Підсумок учителя
Колись багата дочка міщанина не злякалась труднощів, злиднів. Вона розумна, обачна, не плекає жодних ілюзій. Відмовляє «престижним» женихам, адже сім'я, шлюб для неї  (з розмови з Макогоненком) є найвищою цінністю. Героїня наполеглива в досягненні мети, категорична. Вона не боїться труднощів і перешкод.
А зараз, щоб яскравіше уявити і пригадати все, що пов'язано з образом Петра, запросимо його на урок.
5. Інсценізація. Візитна картка героя
(З'являється юнак із клунком)
Петро. Я — сирота без роду, без племені, без талану і без приюту. Не маю ні хатини, нічого в мене ні орано, ні сіяно, бо один у світі. Я відмовляюся від усього щастя заради Наталчиного благополуччя. Щоб я Наталку одговорював іти замуж за пана возного, научав дочку не слухати матері й поселяв несогласіє в сім'ї?! Нехай мене Бог накаже!
6. Бесіда:
  • Як ставиться Петро до Наталки ? Що відрізняє його від коханої?
  • Чи розцінюєте ви відмову Петра від Наталки як приклад його безхарактерності, пасивності, покірності долі?
Учитель: Петро легко відмовився від Наталки, бо в ньому переважають надмірна людська доброта, християнське смирення та всепрощення. Надзвичайно важливу роль у розкритті теми уроку має і образ возного Тетерваковського. Тож давайте зустрінемось і з ним.
7. Інсценізація
(Виходить хлопець із палицею)
Возний. Я, дворянин, готовий одружитися з убогою селянкою, бо власному серцю не накажеш...
..Наталки вид ясний...
Утробу всю потряс...
Безмірно, ах! Люблю ту дівицю,
Как жадний волк младую ягницю…
8. Робота в групах (гронування)
Визначити риси характеру героя, користуючись підручником та текстом твору. Оформити у вигляді грона.
Учитель: Як ви думаєте, любов возного до Наталки — почуття щире чи корисливе?
Особливий погляд на людські стосунки, почуття і в Горпини Терпилихи. Вона теж сьогодні завітала до нас.
9. Інсценізація
(З'являється жінка в хустці)
Терпилиха. Така бідність кругом, таке убожество, що не знаю, як дальше й на світі жити. На нас, бідних і безпомічних, як на те похиле дерево, і кози скачуть. Одне бажання в житті — видати Наталку за заможного чоловіка. Та якби ж вона слухала мене, була мені покірною.
Прошу: «Наталко, викинь Петра з голови, і ти будеш щасливою»...
10. Дослідження через текст
(звучить монолог Наталки)
« Трудно, мамо, викинути Петра…………….»
11. Бесіда: Чи вартими були бажання матері, чи не егоїстично це? Чи можна її виправдати? Чому Терпилиха різко змінює думку про Петра?
Горпина Терпилиха — це правдиво виписана постать жінки-вдови, прибитої злиднями, яка єдиний вихід із тяжкого становища вбачає в одруженні дочки з багатим чоловіком.
Учитель: Підсумок. Отже, охарактеризувавши героїв п'єси, ми переконалися в тому, що справжнє почуття любові возвеличило їх: Наталці надало сили і впевненості, Петра навчило жертвувати в ім'я благополуччя іншого, Терпилиху застерегло від фатальної помилки, а возного змусило вперше в житті зробити добре діло.
Завітав до нас на урок не менш цікавий герой-резонер Микола.
(Резонер — такий персонаж п’єси, який висловлює думки автора з приводу зображуваних у творі подій, дає моральні оцінки іншим персонажам)
12. Візитна картка героя
  • «Один собі живу на світі, як билинка на полі, сирота — без роду, без племені, без таланту і без приюту».
  • «Хоть із мене і непоказний козак буде, та єсть же і негідніші од мене. Люблю я козаків за їх обичай!»
  • «Так і я з чорноморцями буду тетерю їсти, горілку пити, люльку курити і черкес бити. Тілько там треба утаїти, що я письменний; та се невелика штука. І дурнем не трудно прикинутись».
  • «Знаю я добре, як тяжко бути сиротою і не мати містечка, де б голову приклонити».
  • «От наші полтавці! Коли діло піде, щоб добро зробити, то один перед другим хвастаються».
13. Бесіда:
  • Чим цей герой відрізняється від Петра?
  • Як сміх «сироти без роду» допомагає сприймати сутність інших героїв?
  • У чому виявляється співчутливе ставлення Миколи до горя інших?
  • До чого прагне герой п’єси? Які почуття його охоплюють найбільше?
  • Чим Миколу приваблює історичне минуле рідного краю?
  • У чому значення образу героя?
  • Для чого Микола підтримує Наталку в її боротьбі за особисту волю і щастя?
14. Бесіда за Сократом:
  • Хто в драмі, на вашу думку, здійснив «найбільш високий» моральний вчинок? Петро, возний чи хтось інший?
  • Тож давайте подумаємо, в ім'я чого жертвує Наталка своїм щастям? (В ім'я спокійної старості матері.)
  • Чи згодні ви з думкою, що розлука вбиває любов?
  • Чи поділяєте ви погляд Горпини Терпилихи, що в злиднях щастя немає?
  • Побутує думка, що найміцнішими є шлюби за розрахунком. Чи можна вважати їх найщасливішими?
  • Хто, на вашу думку, може бути щасливим? (Хто прагне цього, має велику силу волі, людина не бездіяльна.
15. Фотоколаж сучасних жінок
Учитель: Ваші однокласники отримали випереджувальні завдання:
  1. Підготувати фотоколаж сучасних жінок  (презентація роботи). Прокоментуйте свій вибір.
  2. Створити імідж сучасної дівчини? (Робота оформлена у вигляді квітки)
Яку ідею мали ваші творчі роботи?
(довести багатогранність сучасної жінки)
Напевне, споконвіку жінка так хотіла бути слабкою, а час вимагав бути сильною. Уже в наш час Світлана Жолоб написала поезію, яка пронесе це відчуття через віки.
Напевне, споконвіку жінка так хотіла бути слабкою, а час вимагав бути сильною. Уже в наш час Світлана Жолоб написала поезію, яка пронесе це відчуття через віки.
Ти обіцяв любов та оборону.
Мій лицарю, одне тебе прошу:
Візьми собі важку мою корону,
Яку так гордо в будень я ношу.
Візьми вериги клопотів болючих.
Коштовності: тривоги, сльози, біль.
Ти похитнувся, мабуть, любий,
А я ще й усміхалася тобі.
Наталка також чекала лицаря, чекала оброни, захисту, а почула зовсім інше: «Наталко, покорися своїй долі, послухай матері, полюби пана Возного і забудь мене навіки!». Вже надто легко парубок відступається від свого щастя – коханої дівчини!...
16. Бесіда
Для чого це випробування? (Випробування змінюють людей: одних вони загартовують, інших – вибивають із колії)
Кого вони змінили?
17. Робота з таблицею
Заповніть таблицю «Риси характеру Наталки і сучасної жінки». Що спільного, а що відмінного?
18. Продовжте тезу:
  • Сила характеру Наталки в тому, що …….
  • Я вважаю себе сильною (слабкою) людиною, тому що ……
YІІІ. Підсумок уроку
Учитель:
А зараз я запрошую вас стати учасниками прес-конференції, яку підготувала  літературний аналітик Глінко Оксана.
1. Інтерв’ю:
  • Якими принципами у житті послуговується Наталка?
  • Чи прийнятні для вас такі життєві принципи Наталки?
  • Чи могли б ви чотири роки , а може й більше чекати свого коханого чи кохану, втративши вже й надію?
  • Чи сперечаєтеся ви з батьками? З яких питань виникають розбіжності?
  • Що для вас важливо: кохання до бідного неперспективного чи не кохання, але забезпечене життя з багатим чоловіком?
  • Якби ваш коханий чи кохана погодилися, щоб ви вийшли чи одружилися з іншою людиною, що б ви робили?
2. Міні-дискусія
  • Наталка Полтавка І. Котляревського – образ української жінки, актуальний для будь-якої епохи?
  • Діти, а нам є чого повчитися у Наталки? Пропоную заповнити листи самооцінки і зробити потрібні висновки.
Позитивні риси СамооцінкаНад чим мені потрібно замислитись
доброта  
скромність  
щирість   
рішучість  
сміливість  
мудрість  
працьовитість  
шанобливість  
чесність  
ІХ. Рефлексія
1. Моніторинг знань
  • Які істини відкрив для вас письменник?
  • Як розв’язати вічну проблему щастя?
  • Що ви змогли придбати за 2700 секунд на сьогоднішньому уроці?
Х. Оцінювання діяльності учнів на уроці
  • Активно працював на уроці;
  • вдало узагальнював думки;
  • чітко відповідав на поставлене питання;
  • майстерно грав роль;
  • працював непогано, але ще треба попрацювати над...
ХІ. Домашнє завдання
1.Створити бюлетень «У чому краса «Наталки Полтавки» І. Котляревського?» або підготувати презентацію «Сценічна доля п’єси І. Котляревського «Наталка Полтавка».
2.Дослідити роль пісні у п’єсі «Наталка Полтавка» Котляревського.
Висновки
Очікувані та отримані результати:
  • учні вміють характеризувати головну героїню, інших персонажів п’єси, робити порівняльну характеристику життєвої  позиції Наталки і сучасної жінки;
  • можуть давати оцінку діям та вчинкам героїв;
  • усвідомили право вибору власного щастя;
  • володіють умінням відстоювати людську гідність, власні принципи і переконання.
Під час уроку діти змогли проявити себе у своїх висловах, думках, пояснили не тільки мету автора, а й висловили своє ставлення до проблеми, поставленої письменником, уявили себе на місці героя, пояснили і довели свою точку зору стосовно визначеної проблеми.
Даний урок забезпечив умови для розвитку творчих здібностей учнів, сприяв виконанню завдань Національної доктрини розвитку освіти, мотивації до пізнавальної діяльності, потребі в самопізнанні, самореалізації, самовдосконаленні.
Учні мали можливість самостійно оцінити свою роботу на уроці і поставити перед собою певні завдання для подальшої їх реалізації.
І саме головне, цей урок сприяв формуванню у школярів активної життєвої позиції, виховуванню культури мовлення, поваги до традицій нашого народу, позитивний життєвий стимул на майбутнє, любов до матері, до літератури і культури рідного народу. Саме після вивчення твору І. П. Котляревського. «Наталка Полтавка» більшість школярів переосмислить свої духовні цінності.

Немає коментарів:

Дописати коментар