пʼятницю, 29 квітня 2016 р.

Адаптація у новій школі. Як допомогти.

Якщо школяр брав активну участь у прийнятті рішення щодо зміни навчального закладу, його звикання пройде швидше. Діти, яким довелося підкоритися вибору батьків, адаптуються, як правило, проблематичніше, тому перед переведенням дитини в іншу школу бажано узгодити з ним свої дії і, по можливості, врахувати її побажання.
Адаптація в новому шкільному колективі, яка в середньому триває 1-3 місяці, відрізняється від адаптації в групі дитячого садку тим, що дитина переживає про те, як приймуть його однолітки. У перші тижні в новій школі до новенького будуть придивлятися, «вивчати», оцінювати.
Успіх адаптації в новому колективі буде залежати від першого враження, яке справить ваш дитина протягом цього часу. Як допомогти дитині справити приємне враження на однокласників?
1. Продумати зовнішній вигляд до деталей
Перше враження, що б не говорили, найсильніше, тому перед першим дзвінком детально обміркуйте зовнішній вигляд дитини (стрижка, одяг і т.д.), зверніть увагу на аксесуари (можна витратитися і на модні речі), щоб дитина не переживала з приводу своєї зовнішності.
2. Обговоріть страхи
Поговоріть з дитиною про те, що його хвилює. Як варіант, можна записати всі страхи по порядку на листок, а потім провести сімейний мозковий штурм, щоб придумати, як їх подолати.
3. Зустрітися з класним керівником
Приділіть час тому, щоб до початку навчального року познайомитися з класним керівником, розповісти йому про вашу дитину, розпитати про колектив, яким керує педагог.
4. Підготуйте дитину
Обіграйте з ним можливі варіанти ситуативного спілкування з однолітками, Упорядкуйте його фотографії в телефоні, щоб дитина могла продемонструвати, як він, наприклад, вчився в попередній школі.
5. Забезпечте гарний настрій
Вранці перед виходом до школи влаштуйте сімейний сніданок, під час якого побажайте школяру удачі, скажіть, що вірите в те, що він зможе знайти собі друзів. Позитивний настрій здатний творити чудеса.

Немає коментарів:

Дописати коментар