понеділок, 5 червня 2017 р.

Поради для життя


5 прийомів для розвитку креативності


Ми часто говоримо про творчі здібності як про рису характеру або вроджену здатність. В інших випадках ми обговорюємо якесь «вивільнення» за допомогою різкої зміни стилю життя: на зразок навколосвітніх подорожей або залишення набридлої роботи. Звичайно, іноді, щоб пробудити бажання творити, дійсно потрібні істотні зміни. Але інколи досить просто придумати новий напрямок у маркетингу, розумний додаток до вашої лінійки продуктів або зробити креативний завершальний слайд для великої презентації.


Технічний директор і засновник компанії WordStream Ларрі КімLarry Kim ) вважає, що маніпуляції для підвищення креативності не обов’язково повинні бути настільки радикальними. Іноді десяти хвилин достатньо для того, щоб підстьобнути мозок і значно підвищити ймовірність прориву. Видання Inc. публікує його поради.




1. Малюйте каракулі (doodling)


Згідно з дослідженням, малювання допомагає зосереджуватися, вчитися і запам’ятовувати. Тому відкиньте спогади про похмуру вчительку з малювання і дайте собі повну свободу дій — малюйте, що завгодно.


Санні Браун (Sunni Brown), автор книги “Дудлінг-революція” (The Doodle Revolution), зазначає, що всі найбільші мислителі — від Генрі Форда до Стіва Джобса — малювали каракулі, щоб підстьобнути творчий порив.


2. Зробіть паузу і рухайтесь


Якщо мозковий штурм завів вас у непродуктивний глухий кут, сходіть всім колективом у парк або кафе. Фізично пересуваючи своє тіло, ви дивитеся на проект буквально з різних перспектив. Було доведено, що рух позитивно впливає на творче мислення. Якщо ви все ще сумніваєтеся, ознайомтесь з науковим поясненням.


3. Зверніться до своєї внутрішньої дитини


Багато креативних дизайн-агентств дозволяють своїм співробітникам тримати на столах іграшки: від конструкторівLego і Lincoln Logs до пластиліну і паперу для орігамі. Чому? На противагу друкуванню на клавіатурі, якщо робити щось своїми руками, то можна відчути позитивний творчий поштовх, який так потрібен. Так що сходіть в обід до магазину іграшок і експерементуйте.


4. Спробуйте тест 30 Circles


Ця ідея прийшла з виступу дизайнера Тіма Брауна (Tim Brown) на конференції TED. Як це працює?


Візьміть аркуш паперу і намалюйте 30 кіл. Тепер, у вас є одна хвилина, щоб перетворити ці кола в предмети. Наприклад, один може стати сонцем, інший — глобусом. Скільки ви зможете намалювати за одну хвилину?


Більшості дорослих важко розмалювати всі 30, в основному, через звичку постійно себе поправляти (діти, в цілому, справляються з усіма 30-ма колами без будь-яких проблем). Цей тест — відмінне нагадування про те, що поспішна критика — відмінний спосіб погубити творчість.


5. Напишіть коротке оповідання


Флеш-фікшн (flash fiction) є формою написання, що складається з дуже коротких відрізків. В інтернеті повно подібних творчих груп, де пишуть розповіді на задану тему обсягом у сто слів. Так, всього лише сто слів. Ніхто не може сказати, що це вище його сил. Так що зареєструйтеся в такій групі або просто почніть писати короткі історії самостійно, щоб подивитися, чи дійсно мікропроза може сколихнути творчий потенціал.

Немає коментарів:

Дописати коментар