понеділок, 11 липня 2016 р.

50% випускників шкіл зможуть вступити на бюджет

Орієнтовно 50% випускників шкіл зможуть претендувати на навчання за кошти державного замовлення. Про це сказала міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час прес-конференції, присвяченій початку вступної кампанії до вищих навчальних закладів.
За її словами, у 2016 році держзамовлення для вишів, що підпорядковуються Міністерству освіти складатиме 245 тисяч осіб, серед них орієнтовно 217 тисяч – обсяг місць на денну форму навчання.
Загалом, держзамовлення в цьому році було збільшено на 12,3%. Підвищення, в першу чергу, стосується технічних та аграрних спеціальностей, а також вищих навчальних закладів, які знаходяться під керівництвом Міноборони та МОЗ.
Лілія Гриневич підкреслила, що потреба у військових та медичних кадрах викликана об’єктивними причинами – військовим конфліктом на території України.
В свою чергу держзамовлення для вишів, що підпорядковуються Міністерству освіти, було зменшено на 6% порівняно з минулим роком. Таке скорочення, перш за все, викликане зниженням кількості школярів. Так, за данними Державної служби статистики, кількість випускників, що отримали атестат про повну загальну середню освіту в 2016 році - без урахування окупованих та непідконтрольних територій - скоротилася приблизно на 7% (на 18 тисяч осіб).
“Таким чином, складається ситуація, що орієнтовно 50% випускників шкіл зможуть претендувати на місця за кошти бюджету. Це достатньо оптимістична інформація для наших абітурієнтів, для них є реальний доступ за конкурсом до вищої освіти, і для нас найголовніше, щоб цей конкурс був справедливим”, - зазначила Лілія Гриневич.
Збільшення частки держзамовлення на технічні спеціальності, зокрема ІТ, міністр  пояснила розвитком високотехнологічного бізнесу в Україні.
“Ми сьогодні маємо працювати на виріст, адже ті фахівці, що вступають цього року, вийдуть на ринок праці через 5-6 років. Це означає, що якщо ми обираємо інноваційний розвиток економіки і визначили пріоритетні для себе кластери економіки, які мають годувати Україну, ми повинні готувати фахівців для цих кластерів уже сьогодні”, - наголосила Лілія Гриневич.
Окрім того, вона зазначила, що зараз одне з базових завдань МОН в рамках реформування вищої освіти – зміна якості підготовки фахівців.
“Високотехнологічний бізнес в Україні сьогодні заявляє, що їм не вистачає фахівців з адекватною підготовкою. Справа в тому, що мало отримати тільки технічну освіту, вони хочуть, щоб їх працівники також добре знали іноземну мову, щоб вони вміли працювати з людьми. Тобто є ціла низка інших додаткових вимог до випускників. Зараз ми працюємо над новими стандартами вищої освіти, які мають це врахувати”, - наголосила Лілія Гриневич.
Також вона привернула увагу до того, що  в цьому році було введено ряд новацій, що допоможуть зробити вступ до вишів більш справедливим та прозорим.
Зокрема, це стосується введення повністю електронної системи подачі документів, що дозволить не лише прибрати черги біля приймальних комісій, а й технічно забезпечити адресність держзамовлення  - ще одне нововведення цього року. Так, відтепер кількість місць держзамовлення в університеті коригуватиметься залежно від його популярності у студентів з вищими балами ЗНО.

Немає коментарів:

Дописати коментар