неділю, 17 липня 2016 р.

Різниця освіти у містах і селах є очевидною, - міністр

В Україні є значна різниця між якістю освіти в містах та селах, про що свідчать результати ЗНОостанніх років. Про це зазначила міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час прес-конференції на тему: «Особливості вступної кампанії - 2016».
Міністр зазначила, що за результатами ЗНО 2016 року лідерами в Україні є м.Київ, Львівська, Дніпропетровська та Харківська області. Даний рейтинг складався на основі того, яка кількість дітей в області отримали 200 балів за результатами бодай одного з предметів.
Так, в місті Києві 200 балів отримали 65 дітей, в Львівській області –37 дітей, Дніпропетровська та Харківська області поділили третє місце з результатом по 16 дітей з 200 балами ЗНО.
Загалом по Україні 200 балів за виконання сертифікаційних робіт з 12 предметів отримали 258 осіб, семеро з них отримали 200 балів одразу з двох предметів.


Разом з тим, Лілія Гриневич закликала обережно ставитись до рейтингів за результатами ЗНО і зазначила, що такі результати мають під собою зрозумілі та об’єктивні причини, адже у великих містах, де діти отримали високі результати, зосереджено дуже багато спеціалізованих закладів освіти.
Окремо вона додала, що зараз очевидною є різниця між якістю освіти в містах та селах. МОН планує виправляти цю ситуацію за допомогою опорних шкіл.
“Наша мета – хороша освіта в усій Україні. Зокрема, зараз здійснюється проект, пов’язаний зі створенням опорних шкіл в сільській місцевості. Нас дуже турбує, що зараз, за результатами ЗНО, діти з села мають в 10 раз менші шанси скласти успішно тестування з іноземної мови. Це означає, що діти з села не мають рівного доступу до вищої освіти у порівнянні з дітьми з міста” – зазначила міністр.
В опорні школи звозитимуться діти, що зараз навчаються в малокомплектних школах. Таким чином, початкова школа буде розташована на місцях, а навчання в старшій школі відбуватиметься на базі опорних шкіл, які буде можливість забезпечити не лише хорошими вчителями, а й сучасним обладнанням.
Планується, що з 1 вересня в усіх областях України  будуть функціонувати 204 опорні школи, до складу яких увійде 643 філії.

Немає коментарів:

Дописати коментар