неділю, 10 липня 2016 р.

Картки-завдання (синтаксис)

 Визначте тип односкладного речення.
Учітеся, брати мої, думайте, читайте! І чужого научайтесь, й свого не цурайтесь. Поділять тебе, земле, ой поділять. Не брудни криниці, бо схочеш водиці. Це ж треба так привітати
гостя. Осінь, осінь. Шум осик. Виточу, вигострю зброю іскристу скільки дістане снаги мені й хисту. Весною в селі встають рано. На чужому горі зі своїм зустрінешся. Щоб наші
людські клопоти збагнути, то треба справді вирости не в лісі. От і перехрестя доріг.
2.   Візьму собі твою співочу душу, а серденько словами зачарую.
Коли в'яне зелена трава, тоді клепають коси. Зневажиш себе — зневажить світ тебе. В степу пахло медами й кавуновим огудинням. І ось дощі осінніх сліз, і самота, і згасла ватра. Не зневажай душі своєї цвіту. Либонь і правду  кажуть про гуцула, що його земля отецька пригорнула, свою снагу дала. Дружину бери не на рік, а на вік. Можна все на світі вибирати, сину, вибрати не можна тільки Батьківщину.
3.            Не дивися так привітно, яблунево-цвітно. Не милуй мене шовково, ясно-соколово. Свій розум май і людей питай. Чи ж не трапляється часом на полі гострим серпом поранити руку?
На пагорбі зеленім біла хата. За хліб і сіль, що маєм від народу, віддаємо кров гарячу, а не воду. Коли лежиш в полі, лицем до неба і вслухаєшся в многоголосу тишу полів, то помічаємо, що в ній щось є не земне, а небесне.
4.3робити синтаксичний розбір односкладного речення. Куди не глянь, скрізь розвернулося, розпустилося, зацвіло пишним цвітом. Надворі весна вповні. Учителя і дерево пізнають по плодах. Друзів і тисячі мало, ворога й одного багато. Не можна любити народів других, якщо ти не любишсвою Україну.


Порівняльні звороти
Перепишіть, де треба, виділіть комами порівняльні звороти
1. Білі коні зими десь летять як громи б'ють об землю копитами дзвінко. Як майстер чіткої музичної будови вірша Грінченко зробив багато перекладів. Минають дні одноманітні скрипучі як тяжке ярмо а ми і в червні як у квітні чудес не явлених ждемо. Щастя й гілку молоду дай же дай любов моя Зоримо світ пройти як стежку в саду. Сашко так натренував, м'язи рук що вони в нього як у спортсмена. Людське життя... Воно як свічка: дмухнув вітер, і —згасла. Серце як птаха на вітрі.
2.   Кажуть юність нерозсудлива й тривожна кажуть юність мов жар-птиця золота. Це явище треба розглядати як особливий
випадок. Правда носити й молотити доводилось у людей, бо свого поля було як кіт наплакав. Учись — на старість буде як нахідка. Дівчина як дівчина — гарна, скромна, розумна. Не пізніше як через два дні роботу треба закінчити. А з неба місяць так і сяє; і над водою і над гаєм кругом як в усі все мовчить. Зорі, темряви погляди ясні! То лагідні як очі дівочі, то палкії мов світла прекрасні.
3.         Одна зірка палає мов пломінь білі хмари круг неї мов гори. Радісна, тиха надія мов квітка лілеї розквітла. Зник він як мрія, як
срібний туман проти сонця. Світла думка наче блискавиця немов зоря досвітня у темниці горіла гордо так. Весна ще так ніколи не співала як водою, коники з-під ніг як бризки. Після довгого як море літнього дня все на світі ніби потомилось. І сонце ніби знехотя йшло на відпочинок. У дячихи ніс як ключка, очі, витрішкуваті як у сови: брови як пацюки: а морда наче сажею обмазана.
Відокремлення додатків
1.Знайдіть відокремлені додатки і виділіть їх комами. Старий зараз ніякої роботи не знає окрім пасіки. Всі за винятком Бойчука здивовано дивилися на шкіпера. Ні на яку іншу птицю крім качок у Тихона не підіймалася рука. Густі непрохідні ліси закривали весь простір окрім високих полонин. На світі все знайдеш крім рідної матері. Крім того для нашої служби просто необхідні і такі природні дані як спостережливість кмітливість витримка.
2.                                                     Співають        усі за винятком Ліни Яцуби дочки майора- відставника яка в їхній школі не так давно. Крім військових прибуло чимало цивільних людей. Не знаю чому але мати моя завжди вболівала над долею наймичок убогих дівчат особливо тих що виходять заміж у чужу сторону. Пахне грибами й медом вогкістю пахне тією що опріч назви осінь немає імені їй. Для написання реферату треба використати всю літературу з цього питання включаючи навіть газетні статті. На його дворі замість похилої хатини стояв веселий будинок.
3.                    У     тих передачах велике значення надавалося і художнім творам про партизанів зокрема оповіданням О.Довженка і Ю.Яновського. Одарка нічого не бачила крім отих швидких струмків нічого не чула крім їхнього лопотання. Він розхвилювався і голос його щирим відгуком забринів у селянських серцях особливо в серцях молоді.
Уточнюючі члени речення
1.                 Знайдіть відокремлені уточнюючі члени речення і виділіть їх комами.
2.                  
Коло самого дому під вікнами росли кущі жовтої акації. Там за річкою сплелися парубочі дзвінкі голосі. Згори з міста текли до води запахи вечірніх лип. Рано за холоду з росою добре жати .Над оболонню висять низько білі аж прозорі хмари. Під синім склепінням високого неба розкинувся широкий аж до самого обрію степ. Ми школярі набираємо взимку свіжих знань у голову.
Там далеко на Вкраїні сяє сонечко ясне. У нас на Волині найбільші й мабуть наймальовничіші озера. Десь далеко за темною смугою лісу обізвався грім. Під липою над самим джерелом стояв чотиригранний камінь. Там за горами вже давно день і сяє сонце а тут на дні міжгір’я ще ніч. Далеко внизу біля самих кущів верболозу п’яно гойдали головами соняшники. І сьогодні в цей вечір іскристий не забудь слів моїх.

З. Щастя художника щастя його   народу         найпростіші елементи себе. Більшість особливо веселу розвагу. Квіти невіддільне  Від  розумом на навіть    саму
молодь вбачали в поїздці до села особливо пальми й аспарагуси відразу.


навіяли життя у мертві кімнати. У тій хатині у раю я бачив пекло.
Відокремлені прикладки
І.Знайдіть відокремлені прикладки і виділіть їх комами або тире.
Солов’ї нічні товариші мої у сад злетілись до вікна. Палкий патріот і переконаний співець дружби народів П.Г.Тичина з ніжністю говорить і про Горького і про Коцюбинського. Ягід навколо особливо дикої малини була сила-силенна. За шофера ми поставили тракториста Серьогу на прізвище Півень. Встає над землею людина господар своєї землі. Дивлячись на людей усміхався і мій батько великий добрий чоловік. Я полководець миру сонце несу у жмені. Бодай кати їх постинали отих царів катів людських.
2.               Посередині кімнати застеленої вузенькими доріжками та килимами стояв на тоненьких фігурних ніжках круглий стіл. Зі стелі звисала велика парцелянова лампа подарована молодим у день їхнього весілля. Виїхали на рівну обсаджену молодими стрункими тополями Лубенську вулицю що вела до центру. В саду вже снують по доріжках усипаних піском поодинокі пари.
3.            А в просторих покоях темних мохом засланих зеленими вітами прикрашених світлими візерунками                     позолочених сама королівна стояла. А на підлозі слалися шовковії мохи квітами й травами помережані вузенькими смужками баламутили прозорі струмочки. Здається у затінку каштана ви побачите Довженка замисленого срібноголового ясночолого. Усе це органічно перепліталося в нього створюючи власний стиль неповторний і прекрасний. Димок від розкладених на землі вогнищ прозорими струмочками здіймався до неба.
Відокремлені обставини
Перепишіть, відокремлюючи комами обставини.
І.Під вітром вгинаючи лінії прості повис нерухомий за вікнами дощ. Вони стояли мовчазні вдивляючись в далеке минуле своє і своїх батьків і линучи думкою в майбутнє. З людиною буває часто так, що добре знаючи колишнього події вона сучасності ні в зуб не розуміє. Троянці в човни посідавши і швидко їх поодпихавши по вітру гарно попливли. Літак помалу рушив з місця і пружно погойдуючись на товстих шинах коліс поїхав по зеленому полю.
Знайдіть відокремлені обставини і виділіть їх комами.
Грає сонце промінцями, білий сніг стає струмками, і співаючи струмки шлях знаходять до ріки. Виблискувала в лузі річка і звиваючись губилася в зелених шатах гаю. Блакитний час прикинувшись водою тече в піщаних берегах. Сонях дістав із грудей золотаве, задимлене серце і закохавшись у ластівку ластівці віддає. Хлопчики сиділи на крутому березі звісивши ноги і стежачи за вудочками вели тиху розмову. На кладці обнявшись стояли дві дівчини і забувши про все на світі виводили стару сумовиту пісню.
2.   Спишіть речення, поставивши розділові знаки.
Не сіявши не оравши не буде жито родити. Луги струшуючи срібну росу розляглися співами своїх соловейків. Підеш собі зажурившись гаєм по долині. Я охоплюю обома руками березу притуляючись до неї вухом.
Відокремлені означення 1.Знайдіть відокремлені означення і виділіть їх комами.
Дніпро! Ти тихо в день ясний пливеш заглиблений в минуле. Він стояв на кормі з веслом суворий і красивий і дивився вперед поверх нас. Розтривожений він до самого ранку не склепив очей. Рука засмагла від роботи нам сіє благодатний мир. Досвітні огні переможні урочі прорізали темряву ночі. Батькові руки важкі загорілі лежать на колінах у плетиві жил.
2.Сповнений любові я їду по вулиці вузькій. Він стоїть на мурі юний і прекрасний і кладе цеглини зводить дім новий. Налита сонцем і вітрами хлюпоче веслами весна. Ми стежками підемо ясними по залитих весною полях. Поля пробуджені сонцем від зимового сну злегка парували. На галявину вискакує з гущини сарна і зачарована чудовим концертом зупиняється. Причаїлися гори заворожені красою ніколи не бачених степів. Сполоханий світлом хижак звів голову й пильно дивився у віконце.
З.Потім на ґанок зійшов дід весь білий як кужіль прядива. Нарешті сніг закружляв лапатий і сріблястий. Теплі й ніжні вони ховали у собі позолочену сонцем воду. То сполошена несподіваною перервою в грі бігла сюди ворожа команда. Маленька кругленька швидка й жвава одягнена в зелене вбрання між високим зеленим житом вона здавалася русалкою. Діла мої буденні і великі відкриті перед людством. З путі далекої вернувся машиніст укритий порохом увесь пропахлий димом.
Складносурядне речення
1.                                            Поставте,   де потрібно, розділові знаки в складносурядних реченнях.
Річка широка та глибока а вода синя та чиста і котиться виблискуючи та шумуючи. Дмухнув вітер понад ставом і сліду не стало. Десь спереду гукнув паровоз і здригнулись вагони. Хай квітне наша Україна і йде весна. Ще квітнуть зорі і в діброві зозулі ще не одцвіли. І серцю дано не бідніти і думам не дано всихать. Зима прийде і серця не обманить. Біліє хата і світлішає земля. Запахла осінь в'ялим тютюном та яблуками та тонким туманом і свіжі айстри над піском рум'яним зоріють над одчиненим вікном.
2.    Прийде гроза і одшумить весни пахуча злива і вітер в сад лише на мить заскочить боязливо. Дихнув вітерець і ожив стародавній той город. Багато міг би розказати вітер але у вітру голос пересох. А мати не прийшла на бій випроводжати і серце іноді невільно защемить. Минулася буря і сонце засяяло. Чужих два слова в пісні буде і пісня вся тоді чужа! Свій меч історія підносить і долу падає ярмо.
3.   Хай наше слово не вмирає і наша правда хай живе. В повітрі дощ і гречка пахне тепло немов розлився бурштиновий мед. Вдалині хиталися дерева і синів задуманий прибій. Тільки невсипуще море бухає десь здалеку та зорі тремтять в нічній прохолоді. Дуби гойдались і тремтіли клени вгорнувши небо в стомлені гілки. А перед заходом ще дужче гріє сонце й цілує даль степів ще гарячіш воно.  

        
  
Складнопідрядне речення
1. Поставте, де потрібно, розділові знаки.
 
 
 
Хвала тому хто людям хлібу й солі. У природі тиші росло усяке зілля Підійшовши до неї заборонив йому це Коли прийшли діти по-іншому. Я ми лихоліття будувать. І піднявся
 
  
у приполі несе слова подібні ніч існує для того щоб у і відпочивала людина, той час як батько ж таки привітався, зрозуміли що треба за те що в прірву
 
 
 
  
Дмитро вирішив піти до неї але не знав коли. Як-
 








робити скинули згарах новий уклін.
2.
би ти знав як солодко - нестерпно і як спочатку я тебе люблю. Абітурієнт вступає до вузу щоб стати добрим фахівцем і щоб стати доброю людиною. Як­би ви з нами подружились багато б дечому навчились. Коли ж роса вечірня спадає на траву мені б упасти каменем на стежку лісову. Стояла така тиша що чути було шепіт сніжинок з пожовклим листям.
3. Де звіку знають хлібові ціну там совістю і честю не гендлюють. Я так люблю зимові вечори в людському домі                                                                       де зростають діти.                                                   Той                                                                 хто
зневажливо ставиться до рідної мови не може сам викликати поваги до себе. Батьківщино ти в кожного одна бо хто хоче мати дві батьківщини той залишається без жодної. Люди зрозуміли якщо вони добре працюватимуть то щось зароблять.
 
Класифікація складнопідрядних речень
1.       

   
 
знову генія сіяє Франкові
 
 
щастя дім на слава де світ нашому-земний
 
 

2.       
Дмитро в робити все то вчителі голос подаю темне щоб скрізь де ізруїн
 
Визначте складнопідрядні речення з підрядними означальними.
3.         
4.        Поставте розділові знаки
Струмками що рвалися з-під снігових підошов бринів березень. Хіба на Поділлі може народитися людина яку б обминула пісенна стихія щира вдача? Буря розчахнула стару, напівзасохлу акацію що росла біля сіней. Ніч підіймалася з чорних глибин моря тікаючи від сонця яке туди потонуло. Від маяка в море виходила піщана коса яка закінчувалась довгою грядою підводного каміння. Безкраї лани зеленого збіжжя що саме красувалася у той час дрімали серед тихої ночі.
5.      Поставте розділові знаки у складнопідрядних реченнях з підрядними з'ясувальними, встановіть головну і підрядну частини.
Соломія з тихим смутком дивилася на Остапа й чула як по її виду котилась сльоза за сльозою. Чи знаєте ви як розгарячілі бійці здобувши перемогу в жорстокій січі виходять з атаки? Демид повернувшись додому і не помітив що книжки зникли. Всім хотілося побачити на власні очі як злетить у повітря заклята скеля.
6.        Визначте види обставинних складнопідрядних речень, поставивши розділові знаки.
Коли почалася Велика Вітчизняна війна Безбородько попросився на бойовий корабель. Напружено прислухаючись він дивився поперед себе туди відкіля вилетіли чайки. Видимо обстановка на фронті була складною тому що ні старих ні молодих у військкоматі не затримували ані зайву хвилину. Рубка на шхуні була така маленька що в ній разом могли
спати тільки двоє. Як без раннього світання день не піде по ролях так без першого навчання до наук закритий шлях. Хоч тепло ще та осінь вже підходить жартома.
Речення з однорідною, неоднорідною і послідовною підрядністюОднорідна підрядність
Визначте кількість частин і порядок їх розміщення.
а)  Спишіть, ставлячи розділові знаки
б)  Накресліть схеми.
І не добереш чи то каганчик пригасає у вікні рідної хати а чи далека зоря увіходить у хмару над принишклим містом. На березі хвилястої Десни де білі піски й дерева зелені де слід віків одкопували вчені стояло місто оповите в сни. І то нічого що чигали круки що проминуло так багато літ. Та хіба вбережеться людина коли вона здорова й молода коли про хвороби й думати ніколи за справами і метушнею. Професор спитав Марка чи той давно плаває на "Колумбі" чи ще де плавав, хто він і звідкіля.
Неоднорідна підрядність
2. Спишіть, ставлячи розділові знаки. Визначте кількість частин і порядок їх розміщення. Накресліть схеми.
З цікавістю оглядали молодого вчителя який кажуть любить бавитися з малечею дивувалися що у нього в руках не було ані журналу, ані конспектів, навіть підручника. Хто не
бачив тебе рідний краю той не знає на що здатна і чим багата наша рідна природа. Треба глибоко розуміти що мова тільки та невичерпно багата й гарна яка виплекана рідним народом яка живиться із народних джерел що ніколи не замулюються. Те що наймити поралися біля худоби наймички доїли корів а інші пололи город аж ніяк не порушувало тих чар якими я був сповнений з самого ранку.
Послідовна підрядність
3. Вона пригадує як вони колишні студенти під керівництвом
професора робили цікаві досліди над деревами що вже відживали свій вік. Кажуть що там де побуваєш лишається частка твого серця. Мені здавалося що я
вже випробував усе що тільки можна було. Грицько так замріявся що й забув де він є. І кожний з нас те знав що слави нам не буде ні пам'яті в людей за сей кривавий труд що аж тоді підуть по сій дорозі люди як ми проб'єм її та вирівняєм всюди, як наші кості тут під нею зогниють.
Речення з сурядністю і підрядністю
1.        Спишіть речення, ставлячи розділові знаки. Накресліть схеми речень.
І марили айстри в розкішнім півсні про трави шовкові про сонячні дні і в мріях ввижалась їм казка ясна де квіти не в'януть де вічна краса. Він зараз відступить бо такий наказ а роки залишаться за лінією фронту. Вітру в бухті майже не відчувалося і рибалки веслували щоб швидше підійти до пристані. Мені хотілось відповісти що розумію що я завжди любив ці вірші але й слово не мовив бо збагнув що для Віктора ці вірші важили значно більше що вони супроводжували його завжди що він бачив у них щось таке чого можливо мені не побачити.
2.     Всі мовчали і Демид ясно відчув як цим людям хочеться назвати його солдатом як жаліли вони юнака і справді захоплювалися силою його бажання. Злива яка почалася ще вдосвіта перешкодила нам виїхати на станцію вранці а на вечірній поїзд можна їхати й по обіді. Те сонце що вже впало за обрії запалило хмари й вони догоряли на овиді де небо зіткалося з землею в одну тугу запону. Скрізь хороша ця молода пора року а в південному приморському місті вона така розкішна що й передати не можна.
3.   Тихо в садку тихо в місті бо пізня година. Коли я смуток
свій на струни клала з'явилась ціла зграя красних мрій веселкою моя надія грала далеко линув думок легкий рій.. Коли почувся вигук бабуся так і присіла а вони підвели голови і глянули один одному у вічі. Якби мої думи німії та піснею стали без слова тоді б вони більше сказали ніж вся оця довга розмова. Ніколи я не знав що малюки вітаючи нас помахом руки коли наш поїзд між полями лине дарують неоціненні нам перлини які ревниво треба берегти.
Безсполучникові речення
1.  Поставте, де потрібно, розділові знаки.
Хмари пливли низько над землею можна було сподіватися дощу. Прокотився грім з розгоном грають блискавок шаблі пахне морем і озоном від притихлої землі. Оксані радість мати одрізала з полотна хустку а порошком пофарбувала в червоний колір. Мені здається твої очі в мою душу світять з вишини. І пригадалося йому дитинство над водами хиляться лози лелека пливе в висоті. Так і в поезії так і в житті людському крізь порох труд і піт крізь сумніви і втому ми здобуваємо свою височину.
2.   Переконатися пора зробиш зло не жди добра. Поглянь у себе море там вирує Забудеш рідний край тоді твій корінь всохне, вселюдське замовчиш обчухраниі зростеш. Махнула осінь в ліси вони зацвіли пурпуровими сірими та жовтим: фарбами. Вдарив революціонер захитався світ. Гляне холодною водою обіллє Старий присувається до вікна зазира всередину й бачить у хаті за столом сидят гості. Бери до серця і затям душа творця не переквітне. Оглянувся в порту вж кипить бій. Посієш вчасно вродить пшениця рясно.
3.      Пам'ятайте серцем наша мова пісня. Зникає мова зникає нація. Хай оживає істина стара людина починається з добра. Повіяв вітер по долині пішла дібровою луна. Книги морська глибина хто в них пірне аж до дна той хоч і труду мав досить дивнії перли виносить. Не бійтесь заглядати у словник це пишний яр а не сумне провалля. З добрим поживеш добро переймеш.
Розділові знаки у безсполучникових реченнях
1. Спишіть речення, ставлячи розділові знаки.
Андрій здивувався за цей недовгий час довкола все так змінилося. Я бачу вони перезираються з розчуленими і щасливими посмішками. На заході трохи вияснилось на мутному небі вирізалися контури чорних мов важкі хмари гір. Поступово гроза з вершин насувалася ущелинами на морське узбережжя вже шугали блискавиці над морем гублячи в його глибині свій шал. Здавалось разом з листами поштар роздає людям радість і сам радується з цього більше за інших. На
допит покликали Ванька без перекладача не обійтися. Відчинив Євген двір і полегшено зітхнув на ґанкові стояв худий чоловік у формі поштового службовця.
2.   До порту входить пароплав везе він пісню тракториста і запах квітів запах трав. Я входжу в ліс трава стає навшпиньки і кошлатий морок лапу подає. Глянь на луг не вся трава ще потоптана упрах, глянь на людей чесні лиця ще не всі обвіяв страх. Розкажу тобі думку таємну дивний здогад мене обпік я залишуся в серці твоєму на сьогодні на завтра навік. На квартирі було затишно топилася піч горіла лампа на підлозі лежала ціла купа свіжої соломи. Тут все говорить із прадавніх пір тут вічність дихає тихо серед гір.
3.    Брязне клинок об залізо кайданів піде луна по твердинях тиранів. За ніч дочка ніби постаршала не по-дитячому суворо зведені брови ледь помітна зморщечка хвиляста перетнула високе чоло. Лише бувало розплющиш очі ласкавий світ б'є в вікно в шибку зазирає веселий поранок озивається лагідний материн голос. Не візьмешся за роботу робота сама не зробиться. Мені снилося червоні рожі пломеніли в промені золотистім. З сусіднього кварталу передавали над рейхстагом майорить червоний прапор. Сіли перепочити і раптом помітили хтось до них іде.
Складні сполучниково - безсполучникові речення
1. Спишіть речення із сурядністю і безсполучниковим зв'язком, ставлячи розділові знаки. Накресліть схеми речень.
Пташки замовкли трави стихли лише берези сколихнулись лише вербиці поклонились та вітер золотом од дерева до дерева почав шпурляти кружляючи червоне. Місто жило тривогою зовсім недавно ним прокотилася небачена досі хвиля страйків і демонстрацій і тепер обагрене робітничою та солдатською кров'ю воно готувалося до наступних боїв. За вікном бринів оркестр незримих комах десь у кущах настирливо пищала пташина на новій будівлі клепали залізо але він уже нічого не чув.
2. Речення із підрядністю і безсполучниковим зв’язком
Я бачу зерно в колосі пшениці що ллється в бункери мов ручаї. Мабуть каховська злива поміж діла відсвітлюючи молоду блакить сама їх чистим шумом напоїла щоб так шуміли як вона шумить. Я бачу мільйони людей що пересуваються на дорогах і полях тягнуть на собі гармати і міномети я чую гуркіт танків які ринули з вихідних позицій у бій наді мною ревуть мотори літаків що йдуть на поземному льоті, — це те що було тут ще торік. Дивовижні сцени можна було побачити в ці хвилини у таборі той сміявся той плакав там обнімалися там цілували стареньку бабусю що принесла останню качку.
3. Речення із сурядністю, підрядністю і безсполучниковим зв’язкомСам знає що дивну має вдачу що дякувати б за добре слово та в душі щось таке піднімається бухтить щось думки від того чудні стають, — ні не може він бути вдячним. Сон літної ночі колись мені снився коротка та літняя нічка була і сон був коротенький, — він хутко змінився і зник як на сході зоря розсвіла. Старшина лічила ранком військо і багато найкращих вояків у ньому бракувало ніхто не знав де й як вони лягли. Вчителька говорить до них ласкаво й урочисто вона розповідає чого вони навчатимуться в школі і діти захоплено слухають поринувши у звабний світ який відкриваєперед ними школа
Речення з різними видами зв’язку
1.   Поставте, де треба, розділові знаки.
Одні бджоли мов крихітки сонця несли у вулики першу поживу з ліщини другі збиралися в громади і добре гудіння здавалося погойдувало ліс і оту хатку що в середині пахла цвітом і медом а зісподу обзивалася неспокоєм джерельце. Як Маруся не допитувалася що трапилася з Гонтарем в якому він стані відповісти їй ніхто не міг того лікаря що приймав його вже не було а сестра чергувала недосвідчена. Тільки коли ми вийшли з села я згадав що в мене не в порядку валянок на підошві проти великого пальця з'явилася маленька дірочка і туди потроху набивався сніг.
2.     Але підводному човну байдуже що робиться на поверхні сяє сонце чи стоїть глупа ніч, котяться важкі хвилі чи лежить мертвий штиль. Лейтенант з'ясував завдання і сказав що мабуть доведеться зробити так ми пройдемо в розташування ворога знайдемо телефонну лінію переріжемо дріт і чекатимемо поки хтось прийде ремонтувати.
3.    Примкнувши вії стоїть у задумі осінній ранок прислухається як у садах гупають яблука як на річці у луках тривожиться перелітна птиця. Перед нами оживали неозорі лани нам вчувався спів жайворонка і здавалося що ми чуємо пахощі степових трав. Але дивно на судні не було й прапора який би вказував на державну приналежність. Вже потім у госпіталі Іван здогадався що сталося ще один снаряд влучив у танк попав у бойовий запал.
Розділові знаки при прямій мові
1. Поставити розділові знаки при прямій мові.
1) Яка ти розкішна земле думала Маланка. Весело засівати тебе хлібом прикрашати зелом. 2) Мене звуть Олена Пилипівна сказала вчителька. 3) Чи воли бабусю говорять питає Чіпка в Оришки. 4) Ну а тепер берімося до діла весело запропонував Андрій. 5) Еге подумав Остап так ось що воно. 6) Зараз сказав Матюха. Потім згадав щось і повернув голову до жінки Де там Зінька з
кислицями? 7) Пан розсердився я такий розумний а вона проста собі дівка та мої загадки повідгадувала.
2. 1) Тут всі зашуміли мов хвилі морські Ходімо здобудемо волі або наші голови буйні складемо на нашому полі! 2) І ти гукнув Я хочу буть між ними я заздрю їхній дружбі зрозумій. 3) Ну як ви гадаєте вистачить сіна на зиму запитав Дорош показуючи рукою на зелені луки що вже просили води. 4) Ви зараз скажете що копати канави корисна справа правив своє Мазур і я наперед пристаю на ваші слова. 5) У нас була як рожа цвіла а тепер така стала як квітка в'яла сказала Балашиха Чого ти дочко зблідла та наче пилом припала.
3.1) Хіба ж дівчино можна так пізно ходити сказав з докором Уже он скоро перші півні заспівають. 2) Ти що говориш мало не скрикнув Ярослав Такого не може бути. 3) Оце так оторопів Ярослав потім запитав грубо А ще кого ти любиш. 4) Ти не бачив моєї жінки? А ото не вона стоїть мовчки. 5) О Михайлик до нас прийшов з такою радістю говорить Мар'яна.

Немає коментарів:

Дописати коментар